Bardzo dobre, wyjątkowe ciasto z dyni! Jest specyficzne, nie jest zwykłym ciastem. Smakuje trochę jak pieczony budyń dyniowy… Ciężko mi to określić. Musisz spróbować!
Pierwszy raz piekłam je rok temu, przez ten cały czas mój synek dopytywał się o to ciasto :) Niestety nie zapisałam przepisu i nie mogłam znaleźć tego jedynego właściwego i po drodze upiekłam jedno dyniowe Pumpkin Pie, którego nie dało się zjeść. Smakowało 100% dynią… A to, to jest wyjątkowe. Dyniowe ale i słodkie, tak jak napisałam coś jak budyń z dyni. Nie każdemu podejdzie ale uważam, że każdy powinien je przynajmniej spróbować ;)
 
Przepis znalazłam na stronie niebonatalerzu.blogspot.com. I to jest przepis na to samo ciasto, które zauroczyło nas rok temu :)
Przepis kopiuje prawie 1/1, bo jest czytelnie rozpisany…
Składniki (na formę 23×23 cm) :
– 800 g obranej dyni
– 160 g białego cukru (ja dałam 150g cukru i 10g cukru z wanilią)
– 2 czubate łyżki miodu
– 100 ml kwaśnej śmietany
–  4 jajka
– 180 g mąki kukurydzianej
– 2 łyżki esencji waniliowej (domowej na spirytusie lub środek laski wanilii, ew. cukier waniliowy)
– 2 pomarańcze
– 60 g masła
Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy, dodać wyciśnięty z niej sok. Dusić po d przykryciem do miękkości, zdjąć pokrywkę i odparować, następnie lekko przestudzić. Do ciepłej dodać masło i wanilię, zmiksować blenderem na mus. Jajka ubić na pienistą masę. Wcisnąć do musu sok z drugiej pomarańczy. Miksując, dodawać też kolejno cukier, miód, śmietanę, ubite jajka i mąkę.
Piekarnik ustawić na 180 st. Formę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Włożyć ciasto do nagrzanego pieca na ok. 40-50 minut, ja piekłam 1godz 10min. Gdyby zbyt mocno się rumieniło – przykryć folią aluminiową. Po przestudzeniu w uchylonym piekarniku wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki.

Myślę, że można dodać przypraw korzennych, nabierze wtedy świątecznego smaku i aromatu.
Polecam!