Kalafior w przyprawie curry


Dieta South Beach, Przepisy kulinarne, kuchnia / czwartek, Wrzesień 14th, 2017

Ni to zupa, ni to sos… Prosty, bez mleczka kokosowego, można go zrobić z przypadku :) Wiadomo, że przepisy z przypadku wychodzą CZĘSTO najlepsze!

 

Potrzebne są:

  • około 2 garści różyczek kalafiora
  • mały kawałek cebuli, dałam czerwoną
  • bulion warzywny (lub jaki masz pod ręką)
  • przyprawa curry w proszku (ciężko określić ilość, zacznij od pół łyżeczki…)
  • słodka, ostra papryka w proszku (którą wolisz, ile lubisz… możesz obie. zacznij od łyżeczki słodkiej)
  • MOJE CUDOWNE ODKRYCIE – przyprawa do pierników lub ciasteczek korzennych* (tu już TRZEBA uważać z ilością, zacznij od 1/4 łyżeczki…)
  • olej do smażenia
  • jogurt naturalny

*przyprawa do pierników czy ciasteczek korzennych jest IDEALNA do dań na sposób „chiński” (oczywiście, to moje zdanie ale zapach w kuchni to potwierdza… smak też ;))

 

Na około łyżce oleju podsmażam cebulkę, na delikatniej niż złoto. Na cebule sypie przyprawy, przesmażam. Dodaję kalafiora, znów przesmażam. Zalewam bulionem, gotuję do miękkości. Bez przykrycia, żeby bulion odparował. Ciężko mi powiedzieć ile bulionu, tak żeby zakryć kalafiora i tak żeby gdy kalafior będzie miękki, to jeszcze trochę bulionu (sosu) zostanie na patelni.

Już na talerzu dodaję jogurt naturalny, który świetnie łagodzi ostry smak. Mieszam i zajadam… ZE SMAKIEM :)
Pozdrawiam, Marta