„kebab” z mięsem z rosołu


Uncategorized / poniedziałek, Marzec 12th, 2018

 

Motyla noga, jakie to było dobre!

Tortilla z mięsem a’la kebab, lub nie wiem jak to nazwać. Ale pyszne, to to było…

Z mięsa z rosołu można robić krokiety czy pasztety. A także pierogi, potrawki. I pewnie wiele innych dań.

Ja dziś chciałam polecić lub choć zainspirować moim sposobem na mięso z rosołu, które jest smaczne ale jednak specyficzne i wg mnie czuć TEN smak. Kiedy próbowałam je po prostu smażyć na patelni, to ono mi się rozpadało a „rosołowy” smak pozostawał.

Marynata z jogurtu naturalnego oraz pieczenie uatrakcyjniły smak tego mięsa i ja Ci ten sposób serdecznie polecam :)

 

 

Składniki:

  • mięso z rosołu (ja oskubałam półtorej skrzydła z indyka)
  • 3 łyżki przyprawy do kebaba, lub gyrosa (lub jak ja przyprawa GRECKIE SZASZŁYKI)
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (lub 3-4 jeśli rzadszy)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina pieprzu
  • 1 łyżeczka ksylitolu (lub cukru)

 

Sos:

  • 3-4 łyżeczki ajwaru (u mnie ostry)
  • 2 łychy majonezu
  • 2 łychy gęstego jogurtu naturalnego

 

I oczywiście tortille i warzywa (np. mix sałat, pomidor, ogórek, czerwona cebula)

 

Przygotowanie:

Wymieszać marynatę, tj. jogurt, olej i przyprawy. Obtoczyć w niej mięso. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub do naczynia żaroodpornego. Piec ok 20 minut w 180 stopniach celsjusza.

Tortille podgrzać, ja najlepiej lubie jak są już takie chrupiące…

I układać. Sos, warzywa, sos, mięso, sos ;) Lub w jakiej kolejności wolisz i zwijać! I zajadać! :)

Mięso – pycha, sos – super mieszanka i pycha, a tortille z Biedronki też pycha!

 

Pyyychaaa!!