Naleśniki z CIECIERZYCY I SŁONECZNIKA


Dieta South Beach, Przepisy kulinarne, kuchnia / poniedziałek, Sierpień 28th, 2017

Naleśniki z ciecierzycy… Nie wiem czy problem jest w jakości ciecierzycy, którą akurat mam w domu, czy może to młynek do kawy nadaje ten metaliczny smak i aromat… Tak czy siak, wydają się smaczne, i owszem dają się zjeść ale to nie TO. Jak złagodzić ciecierzycę… SŁONECZNIKIEM!

 

Składniki:

  • 1/3 szklanki suchej ciecierzycy

  • 3 łyżki ziaren słonecznika

  • 2 jajka

  • 1 szklanka wody

  • 1 łyżka oleju

  • sól

Otóż, ciecierzycę i słonecznik uprażyć. Następnie gdy wystygną zmielić w młynku. Następnie wymieszać z resztą składników. Następnie smażyć na suchej patelni.

Dobrze się smażą, szybko się ścinają. Nie rozpadają się, nawet się nie łamią! :)

Wyglądają i pachną prawie jak placki ziemniaczane… I w smaku też podobne! Inne, wiadomo, że inne ale naprawdę nieźle je imitują. I jakby tak postarać się o gęstsze ciasto, czytaj – dodać mniej wody… Posypane cukrem na pewno były by pyszne ;)

Z tej porcji składników wyszło mi 6 naleśników. Patelnia 23cm, ciasto odmierzane miarką o wielkości 1/3 szklanki. Usmażone układam jeden na drugim, przykrywam przykrywką, parują, są miękkie.

Mi te naleśniki bardzo smakują. Nie zmuszam się do ich jedzenia. Jestem zadowolona, bo świetne tortille z nich wychodzą :) POLECAM!

Spróbujesz?