PLACKI z ciecierzycy i cukinii


Dieta South Beach, Przepisy kulinarne, kuchnia / środa, Wrzesień 6th, 2017
placki z cukinii i ciecierzycy
Pyszne placki z ciecierzycy, słonecznika i cukinii. Bardzo smaczne, na zimno trochę jak pasztet :)
Składniki:
  • 1/3 szklanki suchej ciecierzycy
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 cukinia (moja ważyła 370g)
  • jajko
  • odrobina mleka lub wody
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Uprażoną ciecierzycę i słonecznik zmieliłam w młynku do kawy. Cukinię starłam na tarce, posoliłam. Po około 5-10 minutach odlałam powstałą wodę. Trochę też odcisnęłam cukinię ale nie na wiór. Cukinię, zmielone ziarna i jajko wrzuciłam do miski. Sól, pieprz. Wymieszałam łyżką. Dodałam odrobinę mleka, około 2 łyżki. Ciasto miało gęstość budyniu, chyba tak mogę to określić.
Smażyłam na około 1 łyżce oleju. Placki ładnie się ścinały, nie rozpadały. Smażyłam z obu stron do zarumienienia.
Bardzo smaczne placki. Dobre i na ciepło i na zimno. Miękkie i wilgotne w środku. Uwierz, żadne wynalazki :) Polecam, spróbuj! Kup sobie młynek do kawy, naprawdę warto :)