Surówka z marchewki, pora i jabłka

 

Ja zawsze robiłam tę surówkę bez jabłka. Dlatego, że kiedyś zrobiłam ją z tartym jabłkiem i zupełnie mi to nie smakowało. Natomiast jabłko pokrojone w drobną kostkę moim zdaniem smakuje lepiej :)

 

Składniki:
  • marchewka, około półtorej dużej
  • jasna część pora
  • niecała połówka jabłka
  • 1 łycha majonezu, 2 łyżki mleka, 1-2 łyżeczki cukru, sok z połowy cytryny
    Warzywa i jabłko myję. Pora kroję na cienkie pół plasterki. Wrzucam do miski, solę, mieszam, odstawiam na 15min. Po tym czasie płuczę go z soli, osuszam na sitku.
Obraną marchewkę ścieram na tarce ( z lenistwa na grubych oczkach, choć na drobnych byłaby smaczniejsza…). Jabłko kroję w drobną kostkę.

Do warzyw najpierw wlewam sok z połowy cytryny i wsypuję cukier (ksylitol). Mieszam. Dodaję majonez i mleko, znów mieszam. Lekko solę.
Składniki sosu można oczywiście dokładniej i łatwiej wymieszać najpierw np. w szklance, ale że ja nie lubię zmywać, to staram się nie brudzić ;)
Surówka najlepsza schłodzona. Smacznego!