WIELKANOC Kruche ciastka


Przepisy kulinarne, kuchnia, Uncategorized / środa, Marzec 28th, 2018

Hej,

o to przepis na smaczne, lekko maślane kruche ciastka, które idealnie nadają się do używania „stempelków”.

Świetnie trzymają różne kształty, również te wytłoczone STEMPLAMI DO CIASTEK.

Ciasto dobrze się wyrabia. Przy wałkowaniu trochę się kruszy ale bez przesady. Mogę je szczerze polecić, jest dziecinnie proste ;)

Przed wycinaniem należy je schłodzić, ok 2 godzin w lodówce. Ciastka będą trzymały formę nawet przy kilkukrotnym wałkowaniu czy ociepleniu się ciasta przez obrabianie.

 

 

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (np. 18%)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • szczypta soli

Ja robiłam ciasto z połowy składników. Użyłam 1,5 szklanki mąki – 1 szklankę pszennej jasnej i 0,5 szklanki orkiszowej pełnoziarnistej. Lubię pełnoziarnistą mąkę w kruchych wypiekach, są bardziej wyraziste.

WSZYSTKIE SKŁADNIKI UMIEŚCIŁAM W MALAKSERZE, dobrze wymieszałam. Ciasto wydawało się sypkie ale po ściśnięciu dłonią lepiło się bardzo dobrze.

Uformowałam płaskie koło, włożyłam do torebki foliowej i na 2 godziny włożyłam do lodówki.

Przy wałkowaniu delikatnie podsypywałam, ale naprawdę delikatnie – ciasto się w ogóle nie lepiło, dobrze się z nim pracowało.

Piekłam w piekarniku, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. I mój piekarnik chyba szwankuje. Ostatecznie temperaturę nastawiłam na ok 185stopni, z termoobiegiem. Piekłam 12-15 minut, aż się zrumieniły, bo takie lubię najbardziej :)

Nie policzyłam ciasteczek, z resztą i foremko-stempelki mam małe, mogło ich być ok 60 sztuk.

 

 

Jeszcze przed Świętami znów machnę takowe ale z kakao!